Nazaj na novice

Z učitelji iz Skupnosti šol BOJA na ekskurziji v nemškem Berchtesgadnu

15.10.2024
Z učitelji iz Skupnosti šol BOJA na ekskurziji v nemškem Berchtesgadnu
Kar 30 udeležencev, zaposlenih v 15 različnih članicah Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe smo odpeljali na strokovno ekskurzijo v nemški Narodni park Berchtesgaden.

Sodelovanje s šolami je za Biosferno območje Julijske Alpe (BOJA) in Triglavski narodni park zelo pomembno, zato smo poleg drugih aktivnosti, ki so bile letos večinoma povezane z obeleževanjem 100-letnice ustanovitve Alpskega varstvenega parka, organizirali izobraževalno ekskurzijo v Berchtesgaden. Veseli nas, da se je kljub temu, da je bila sobota, 5. septembra, in številnim drugim obveznostim ekskurzije udeležilo 30 predstavnikov iz osnovnih šol: Antona Janše Radovljica, Antona Tomaža Linharta Radovljica, Gorje, Koroška Bela Jesenice, Poldeta Stražišarja Jesenice, prof. dr. Josipa Plemlja Bled, Toneta Čufarja Jesenice, Žirovnica, Staneta Žagarja Lipnica, podružnice Ovsiše in iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Trilobit.

 

Domiselno podajanje znanja otrokom v tamkajšnjem informacijsko izobraževalnem centru

 

V nemškem Narodnem parku Berchtesgaden, ki je od letos pobraten s Triglavskim narodnim parkom, imajo zelo dobro razvito sodelovanje s šolami. V centru Haus der Berge so nas razdelili v dve skupini, vsaki je vodička predstavila značilnosti parka, še več o predvsem gorski naravi pa smo spoznali z ogledom zanimive razstave v centru. Veseli smo bili, ko smo opazili tudi del, posvečen Valentinu Staniču, slovenskemu duhovniku, alpinista in naravoslovca, ki je leta 1800 kot eden prvih plezalcev osvojil goro Watzmann, tretjo najvišjo v Nemčiji in najvišjo, ki je v celoti v tej državi.  

 

Poleg informacijskega dela ima park tudi domiselno urejen center za izobraževanje skupin predšolskih in osnovnošolskih otrok, ki nam ga je predstavila Johanna Wimmer. Tu smo lahko tako tisti, ki se z izobraževanjem ukvarjamo v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP), kot tudi učitelji dobili marsikatero dobro idejo za svoje delo. Učenci v ta center običajno pridejo v večji skupini, ki jo razdelijo na štiri dele. Center ima štiri namensko opremljene učilnice za podajanje znanja o življenju v gozdu, vodi, travniku in skalovju. V okolici centra imajo med drugim urejen tudi vrtiček z začimbnicami in drevesnimi ter rastlinskimi predstavniki alpskega sveta.

 

Z nadzornikoma skozi sotesko

 

Ogledu informacijsko izobraževalnega centra je sledilo kosilo, po njem pa vodena ekskurzija skozi sotesko Wimbachklamm. Nadzornika Klaus Melde in Katja Kreth sta nam na terenu predstavila naravo in načine za reševanje težav s povečevanjem obiska, kar je značilno za Alpe v obdobju po pandemiji. Program terenskega dela nam je po svoje prikrojilo deževno vreme.

 

Nazaj smo se vrnili polni vtisov o odličnem druženju in izmenjavi izkušenj med različnimi območji ali med različnimi šolami. Veliko novega smo se naučili in se še bolje povezali med sabo. Prav zato smo še toliko bolj pogrešali predstavnike šol s primorske strani, za katere upamo, da se nam bodo prihodnjič vendarle pridružili.

 

Zapisala: Mojca Pintar, vodja okoljske vzgoje v JZ TNP

 

Več o Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe lahko preberete tukaj.