Cika

Cika

Edina slovenska avtohtona pasma goveda.

Slovenska cika ali cikasto govedo je nastala iz avtohtonega enobarvnega svetlo rdečkastega goveda.

Pasma se je skozi stoletja prilagajala na tradicionalne pogoje reje in geografske razmere. V drugi polovici 19. stoletja je bila oplemenitena s pincgavsko pasmo – posledica tega je delna bela obarvanost.

V Zgornjem Posočju cikasto govedo imenujejo tudi tolminska cika.

Glava cike je navadno enobarvna, kratka in s širokim smrčkom. Oči so velike in temne. Poudarjen je svetel kontrast okoli oči, nad očesnimi vekami je nagubana koža. Rogovi so kratki, tanki in usmerjeni navzgor. Barva rogov je svetlo-rumena z rjavimi ali temnimi konicami.

Cika je navadno rumeno-rdeče do temno-rjave barve; največkrat je kostanjevo rjava. Bela hrbtna lisa je ozka in je v obliki pasu.

Ciko vzrejajo zaradi mleka.

Cikasto govedo zraste do 125 cm – merjeno na izbočenem delu hrbta (viher). Doseže tudi 450 kilogramov. Zaradi prilagodljivosti, manjše velikosti in nizke teže je primerna za rejo na hribovskih in gorskih območjih, kjer so slabše možnosti za pašo in pridelavo osnovne krme.