V Alpah, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v Italiji, Švici, Avstriji in Franciji, se je skozi stoletja človek iz mleka svojih krav, ovc in koz naučil delati različne vrste sira. Siru rečemo tudi “belo zlato Alp”, saj so ljudje z njim trgovali in si z zaslužkom pomagali pri preživetju.
V Julijskih Alpah poznamo več vrst sirov, prav poseben in podoben nobenemu drugemu je bohinjski sir – mohant. Znanje o njegovi izdelavi je vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
Mohant je mehki sir s posebnim vonjem. Marsikdo reče, da ne diši ali da celo smrdi. A vendarle je čisto posebna specialiteta, ki ga nekateri sladokusci kljub vonju močno ljubijo. Razlog za njegovo posebnost je način izdelave, ki spada med najstarejše sirarske postopke. Podobnih je v svetu zelo malo.
Mohant je mehki sir s posebnim vonjem. Marsikdo reče, da ne diši ali da celo smrdi. A vendarle je čisto posebna specialiteta, ki ga nekateri sladokusci kljub vonju močno ljubijo. Razlog za njegovo posebnost je način izdelave, ki spada med najstarejše sirarske postopke. Podobnih je v svetu zelo malo.
Tradicija izdelave se med bohinjskimi sirarji prenaša iz roda v rod. Izdelujejo ga iz surovega kravjega mleka. Pri izdelavi drugih vrst sira dodajajo tako imenovane “sirarske kulture”, pri mohantu dodatkov ni. Vsi mikroorganizmi, ki sodelujejo pri njegovem okusu, so iz mleka.
Zori namreč v anaerobnih pogojih. To pomeni, da je mohant med zorenjem neprodušno zaprt in zrak ne more do njega. Pri tem se sprošča plin amonijak, ki smrdi.
Ljubitelji mohanta si ga namažejo na kruh, dobro se obnese tudi kot sestavina drugih jedi. V Bohinju iz njega izdelujejo celo sladoled!
Učne enote, ki so objavljene na portalu Triglavska zakladnica, je mogoče povezati z različnimi učnimi načrti.
4. razred:
DRU:
5. razred:
DRU:
6. razred:
GEO:
GOS:
7. razred:
GEO:
GOS:
8. razred:
GEO:
9. razred:
GEO:
BIO:
"Analiza, evalvacija in uskladitev vsebin Triglavske zakladnice s programi in učnimi načrti za osnovne šole je bila izvedena z zunanjim sodelavcem, dr. Iztokom Tomažičem, avtorjem številnih gradiv za osnovnošolske naravoslovne predmete in predavateljem didaktike na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani."
Biosferna območja so območja ekosistemov z bogato biotsko raznovrstnostjo. Namenjena so ohranjanju ekosistemov in njihove biotske raznovrstnosti ter spodbujanju trajnostnega razvoja ob vključevanju in sodelovanju lokalnega prebivalstva.
V Sloveniji so bila do leta 2018 opredeljena štiri biosferna območja:
V okviru projekta Sodelovanje med Las-i: Približjamo Unescova biosferna območja prebivalcem smo pripravili zanimive vsebine, ki bogatijo našo Triglavsko zakladnico.
»Za vsebino je odgovoren Javni zavod Triglavski narodni park. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.«