Ko polži odlezejo

Potrebuješ:

  • polžje hišice,
  • vejo,
  • vrvico,
  • iglo ali odpirač (starši, pomagajte otrokom!),
  • škarje (starši, pomagajte otrokom!)
Narava v visokogorju sladko spi, medtem ko v dolinah le še rahlo dremlje. Le kdo spi in kdo bedi? Kako to, da težka snežna odeja ne polomi smreke? Kako pa zimo preživijo polži?

Izdelajte ježka

Narava je res umetnica. Z vsem lahko ustvarjamo - naj bodo cvetice, listi, kamenčki, kostanji ali drugi različni plodovi. Podali se bomo v svet domišlije in skupaj ustvarili prikupnega ježka iz žira. Zato le hitro v naravo po potrebni material - in naj se ustvarjanje začne!

Podajte se na lov za kulturno dediščino

Vsak dan isti sprehod ... Ali ste prepričani, da ste odkrili že vse skrite kotičke, opazili vse detajle? Podajte se na lov za detajli kulturne dediščine!

Kaša ni le za ptice

Prosena kaša ni le za v ptičjo krmilnico.

Pečena prosena kaša

Za pripravo potrebujemo:

  • pekač (cca 18 x 26 cm)
  • maslo, da premažemo pekač
  • 1 lonček prosene kaše
  • 4 lončki mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • ščep soli
  • vanilijev sladkor
  • pest suhih sliv ali drugega suhega sadja (brusnice, češnje, marelice ...)

Če vas zanima kaj najbolj tekne pticam, si preberite članek Ptice pozimi, ki ga najdete na Triglavski zakladnici. S klikom na Ptice pa odprete predstavitev, ki predstavi ptice kot živalsko vrsto.

Kar pa se tiče kaše, bi se morali večkrat spomniti na hrano naših babic in dedkov. Proso je eno izmed najstarejših žit, ki je bilo včasih zelo pogosto na jedilniku.

“Mlečna kaša, mati naša in otročja sladka paša!” je rekel Fran Levstik….

Prosena kaša je odlična za zajtrk, večerjo ali pa za sladico. Iz nje lahko pripravite pester izbor jedi, največkrat so jo skuhali kar v mleku, mi jo bomo spekli.

Kaše ne rabimo predhodno skuhati, vse sestavine bomo enostavno premešali kar v pekaču in zapekli. Za bolj bogat okus v proseno kašo zamešamo suhe slive lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo suho sadje, kot so na primer brusnice, marelice ali pa rozine.

Pekač dobro namastite z maslom, v njega vsujte lonček oprane in odcejene kaše ter dodajte sladkor, sol, vanilijev sladkor, suhe slive in vse skupaj zalijte z mlekom.

Pečico ogrejte na 180 stopinj in kašo pecite dobro uro.

Zima

Kako rastline pijejo?

Naj ti zrastejo krila